Loading

Το Πλαίσιο Θεσπρωτίας και τα αξιοθεατά του (Drone)

110 Videos

Τα πνευματικά δικαιώματα ,τα δικαιωματα προβολής και η γενικοτερη εκμετάλευση του βίντεου ανήκουν στην Ελένη Τσάτσου του Αποστόλου,  Λάζαρος Τσάτσος του Χρήστου.

Το Πλαίσιο Θεσπρωτίας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός του δημου Φιλιατών σε υψόμετρο 280-360 μετρα. Έχει πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον, στην γραφική πλατεία του χωριού κοσμούν αγάλματα όπως είναι αυτό της κυρά Βασιλικής, κόρης του Κίτσου Κονταξή, που γεννήθηκε εδώ το 1792 και έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και της ελληνικής επανάστασης.

Στο χωριό συνεχίζεται και σήμερα η παραδοσιακή κατασκευή ταπήτων και χαλιών με γίδινο μαλλί από την Ηπειρωτική Ταπητουργία και κύριο επάγγελμα των περισσότερων κατοίκων είναι η κτηνοτροφία Η Ταπητουργία Το 1935 ο Οργανισμός Ταπητουργίας που είχε έδρα στην Αθήνα, με το πρόγραμμά του, αποφάσισε την ίδρυση Ταπητουργικών Σχολών σε χωριά της υπαίθρου της Ηπείρου, ενισχύοντας με εύρεση εργασίας των κοριτσιών των επαρχιών.

Έστειλε στην Ήπειρο τον ειδικό ταπητουργό Ιωάννη Δανόπουλο Μακεδόνα προσφυγικής καταγωγής εκ Μ. Ασίας, να εποπτεύσει στην εγκατάσταση ταπητουργικών αργαλειών σε χωριά της Ηπείρου, δημιουργώντας Ταπητουργικές Σχολές. Η Πλεσίβιτσα ήταν από τα πρώτα χωριά της επαρχίας που μερίμνησε εγκαίρως, δια τη γρήγορη πραγματοποίησή της.

Ο Ιωάννης Δανόπουλος ήρθε στην Πλεσίβιτσα και συζήτησε το θέμα με τους ιθύνοντες του χωριού. Παραχωρήθηκε από την κοινότητα το κτίριο του Κάτω Σχολείου «Το Παρθεναγωγείο –Σχολαρχείο» στον επόπτη Ιωάν. Δανόπουλο, ο οποίος σε μικρό χρονικό διάστημα, φρόντισε να παραλάβει τους αργαλειούς και τους εγκατέστησε.

Επίσης παρελήφθησαν τα βαμβακερά νήματα και εριονήματα δια την κατασκευή των ταπήτων Το αρχοντικό Κονταξή Στο μεγάλο χώρο της Αμπολιάνας είχε προέκταση το αρχοντικό του Κίτσου Κονταξή, με τις αυλές και τους κήπους του. κατά διαταγή του τότε σουλτάνου της Τουρκίας ήλθε ο ίδιος ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων με ικανό αριθμό στρατού περικύκλωσαν το σπίτι συνέλαβε τον Κίτσο Κονταξή κα τον οδήγησε στις φυλακές Ιωαννίνων με την ενοχή του κιβδηλοποιού, άρπαξε την κόρη του Βασιλική, την μετ’ έπειτα βεζιροπούλα και εκλεκτή γυναίκα του, την ξακουσμένη Κυρά – Βασιλική, ενώ λίγο αργότερα λεηλάτησαν οι στρατιώτες του, αρπάζοντας τους θησαυρούς που έιχε στο αρχοντικό του.Πέρασαν χρόνια.

Η Βασιλική μεγάλωσε. Η εξυπνάδα της δάμασε το στυγερό δολοφόνο Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Τον ανάγκασε στο χώρο του αρχοντικού της που υπεραγαπούσε να της κτίσει παλάτι το ονομαστό Σαράι της ΚυράΒασιλικής της Πλεσίβιτσας. Ήταν ένα τεράστιο οικοδόμημα πολυώροφο τουλάχιστον τριών ορόφων, όπως διεσώθη από στόμα σε στόμα από την παράδοση και από προσωπική μαρτυρία των θεμελίων των ερειπίων του, υπήρχαν έως τη δεκαετία του 1950 .

Κάστρο Κασνετσίου Επάνω στην κορυφή του κωνικού λόφου καλυμμένου με θάμνους, δίπλα στο ξεροπόταμο, Μπογάζι, και που στους πρόποδές του περνά ο δρόμος Φιλιατών – Σαγιάδος, βρίσκεται το κάστρο Κασνετσίου, και δεσπόζει μεγάλης γύρω περιοχής.

Το κάστρο Κασνετσίου είναι της Ρωμαιοβυζαντινής εποχής καλοκτισμένο για να αντέξει το πέρασμα τόσων αιώνων. Κατά την τακτική των πόλεων των αρχαίων εκείνων χρόνων, η κάθε αξιόλογη σε πληθυσμό πόλη, είχε και το κάστρο δια την άμυνα των κατοίκων της, δια την αντιμετώπιση των εχθρικών επιδρομών.

Έτσι και η πόλη Κασνετσίου που κατά την παράδοση είχε 4.000 πληθυσμό, 40 ναούς και μια μονή είχε και το κάστρο της υψώνεται πετρώδικος λόφος, τού οποίου η κορυφή στεφανώνεται με παλιό ασβεστόχτιστο κάστρο των Ρωμαιοβυζαντινών χρόνων υπό το όνομα Κασνέτσι ή Καλιά, το οποίο με περίμετρο 251 μ., μήκους 93 πλάτους 51 και ύψους 4,50 διευθύνεται ΒΔ προς ΝΑ και περιέχει 7 τετράγωνους πύργους.

Ο οικισμός της Κώτσικας αποτελόυσε μαζί με τον οικισμό Τσατσέικα κομμάτι του Πλαισίου. Η κώτσικα είχε τρία τζαµιά , το µεγάλο τζαµί στον πλάτανο λέγεται ότι ήταν απο τα οµορφότερα της Τσαµουριάς κτίστικε από τον Ιµπραήµ Αγά τον 17ο αιώνα αρχηγό των Σπάχηδων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας.

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top